Praktische tips om beslagen beglazing aan de binnenkant van uw woning te voorkomen

Indien er vochtigheid verzamelt aan de binnenzijde van de ruit, wordt dit verschijnsel condens genoemd. Het temperatuur- en vochtigheidsverschil tussen de binnen- en buitenomgeving zorgt hiervoor. Deze situatie komt meestal voor wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Waar komt het vandaan?

Condens op de beglazing kan veroorzaakt worden door het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de binnentemperatuur. Als de warme lucht van binnen in contact komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht zijn vochtigheid niet meer vasthouden.

De relatieve luchtvochtigheid neemt toe waardoor het overtollige vocht condenseert op de koude beglazing wat resulteert in condensatie. Bij gebrekkige raamisolatie kan de temperatuur van het glas flink verschillen van de temperatuur binnen in de ruimte. Ramen met een matige isolatie, zoals enkel glas, zijn gevoeliger voor condensatie.

Door activiteiten zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan de luchtvochtigheid binnen toenemen. Als deze vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd, kan dit resulteren in condens op koude ramen. Dit zijn de meest gebruikelijke redenen waarom er condens kan ontstaan, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw huis.

Praktische manieren om condensatie te verminderen of te voorkomen

Ventileer uw woning goed, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Laat vochtige lucht ontsnappen door gebruik te maken van ventilatieroosters of open ramen. Zorg dat uw ramen goed geïsoleerd zijn om temperatuurverschillen te verminderen.

In ruimtes zoals de badkamer en keuken, waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, kunt u gebruik maken van afzuigventilatoren om vocht direct af te voeren. Gebruik een luchtontvochtiger als de luchtvochtigheid in huis altijd hoog is. Het verminderen van condensatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en voorkomt de vorming van schimmel.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1657

Wij helpen u graag verder!